Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Στην δίψα σου κάποιοι πλουτίζουν.

κείμενο του Πάρη Γάγκα


Ένα τρανταχτό παράδειγμα της αβυσσαλεότητας του καπιταλισμού είναι η εμπορευματοποίηση μιας βιοποριστικής ανάγκης όπως είναι το νερό.Ποιός θα φανταζόταν πρίν κάποιες δεκαετείες πως πάνω σε ενα κοινωνικό αγαθό όπως θα έπρεπε να είναι το νερό υπάρχουν άνθρωποι που πλουτίζουν πάνω σε αυτό.Αλλα ας δούμε καλύτερα πώς φτάσαμε στην εμπορευματοποίηση του.


Σε αρκετές περιπτώσεις, η χαμηλή ποιότητα του νερού οδήγησε σε μαζικές μολύνσεις, όπως στη Ν. Αφρική,ακόμη και σε θανάτους, όπως στον Καναδά. Στη Ρουμανία, από το 2001 όπου η υπηρεσία ιδιωτικοποιήθηκε, η τιμή του νερού δωδεκαπλασιάστηκε! Πολλά είναι και τα παραδείγματα διαφθοράς και μεγαλοφοροδιαφυγής από αυτές τις εταιρείες, με τρανταχτό το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, όπου αποκαλύφθηκε ότι οι εργασίες των επιχειρήσεων ύδρευσης επιβαρύνουν τους βρετανούς καταναλωτές ετησίως με περίπου 2 δις λίρες περισσότερα απ’ όσα αν χρηματοδοτούνταν από το κράτος!

Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη λοιπόν, μας φέρνει αντιμέτωπους με όλα εκείνα τα αξιακά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των κοινωνικών αγώνων που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Είμαστε αντιμέτωποι καταρχάς με την περιβαλλοντική κρίση, την κρίση νερού που δημιουργείται από τις πιέσεις που ασκούνται στους υδατικούς πόρους, τη μείωση των αποθεμάτων νερού, την εκτεταμένη ρύπανση των υπόγειων νερών και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον υδρολογικό κύκλο. Είμαστε αντιμέτωποι με την επεκτατική ιδεολογία των αγορών, μέσα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, οι οποίες, αντί να λειτουργούν ως δημόσια υπηρεσία, μετατρέπουν το νερό σε εμπόρευμα και σε κερδοσκοπικό μηχανισμό.

Είμαστε, τέλος, αντιμέτωποι με το διεθνικό ταξικό χαρακτήρα του αγώνα για το νερό ως κοινωνικό αγαθό, καθώς ληστρικές πολυεθνικές ιδιοποιούνται το νερό είτε μέσα από τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού είτε μέσα από τον μονοπωλιακό έλεγχο των υπηρεσιών ύδρευσης, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια ανισοκατανομή νερού και την έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού.


Για να συνηδητοποιήσουμε την απανρωπιά και την επιθετικότητα των πολυεθνικών σας παραθετω μια δήλωση του προέδου της NESTLE : «Tο νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα» Η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο. Ο Brabeck σημειώνει – σωστά – ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό πρώτης ύλης στον κόσμο. Ωστόσο, συνεχίζωντας λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του. Ισχυρίζεται ότι η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ . Το νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά.
Πιστεύει ότι η μέγιστη κοινωνική ευθύνη του κάθε προέδρου εταιρειών είναι να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν θέσεις εργασίας.\
Και ακριβώς για να τονίσω πόσο υπέροχος άνθρωπος είναι, λέει επίσης πως θα πρέπει όλοι να εργάζονται περισσότερο και σκληρότερα.

1 σχόλιο: