Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Μια Ευρώπη γεμάτη Ελλάδες.


κείμενο του Πάρη Γιάγκα

Αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ δυσμενή οικονομική κατάσταση καθώς το δημόσιο χρέος της διογκώνεται σε αντίθεση με το ΑΕΠ της και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της το οποίο βρίσκεται σε συνεχές ύφεση.Σε αυτήν λοιπόν την οικονομική και βαθιά καπιταλιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας δεν είναι μόνη της καθώς σε αντίθεση με την συνεχή παραπληροφόρηση που δεχόμαστε μέσα απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα μέσα σε μια ''λέσχη των ισότιμων μελών''.Όπως θα δείτε και μόνοι σας στα παρακάτω στοιχεία τα οποία καταρρίπτουν τον μύθο της      Ευρωπαικής ένωσης στην οποία οι πολίτες της σε μεγάλο βαθμό βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης παίρνονται σκληρά αντεργατικά μέτρα ανεξαρτήτως δημοσίου χρέους για την καταπολέμηση της κρίσης, ωστε να σωθεί μια χούφτα πλουτοκρατών και να πληρώσει την κρίση ο απλός πολίτης.Ας δούμε αναλυτικότερα όμως:


  • Στην Γερμανία μια απο τις δυνατότερες οικονομικά χώρες της Ε.Ε η αναλογία αυτοκτονιών βρίσκεται στις 10,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αν και έχει πολύ μικρό ποσοστό ανεργίας το οποίο συντηρεί σε σχετικά μικρά ποσοστά έχοντας τον διαδεδομένο εκεί θεσμό την λεγόμενη «μικροεργασία» (mini job) στην οποία απασχολούνται 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται με 3 ή 4 ευρώ χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση και με ελαστική σχέση εργασίας και όπως αναφέρει το BBC.Επίσης στην Γερμανία η οποία αποτελεί την ατμομηχανή της ευρώπης οι μισθοί των εργαζομένων είναι παγωμένοι για μια δεκαετία ενώ 330.000 άνθρωποι είναι άστεγοι στη χώρα.Στη Γερμανία επίσης η αναλογία αυτοκτονιών βρίσκεται στις 10,2 αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες λόγω οικονομικών προβλημάτων

  • Στην Ισπανία συγκεκριμένα ο δείκτης ανεργίας πλέον φτάνει το 20%.Στην ίδια χώρα το 30% των παιδιών βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας, πολλά από αυτά λιποθυμούν μέσα σε σχολεία εξαιτίας της ελλιπούς σίτισής τους και αρκετά αναγκάζονται να φορούν τα ίδια ρούχα επί εβδομάδες.Επίσης είναι ενδεικτικό ότι κάθε μήνα 3.000 οικογένειες χάνουν το σπίτι τους, σχεδόν 50.000 κατοικίες δηλαδή κατασχέθηκαν από τις τράπεζες κατά το 2013.Η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο νέο προϋπολογισμό μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας, που προβλέπουν κυρίως τη μείωση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, καθώς και αύξηση των κρατήσεών τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει στο Δημόσιο 30.000 θέσεις εργασίας από τις 700.000.

  • Στην Γαλλία τα αντιλαϊκά μέτρα προχωράνε. Με το λεγόμενο Σύμφωνο Ευθύνης για την ανταγωνιστικότητα των γαλλικών μονοπωλίων προβλέπεται μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους κατά 6% το 2015. Από το 2017 θα καταργηθούν πλήρως οι εργοδοτικές εισφορές για οικογενειακά επιδόματα. Οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ το 2014 και θα μειωθούν επίσης κατά 50 δισ. το 2015-2017, που θα συνδυαστεί με νέους αντιλαϊκούς φόρους σε περιφέρειες και δήμους. Η μείωση των δημόσιων δαπανών θα συνοδευτεί από τη δυνατότητα των περιφερειών και των δήμων να «υιοθετούν ρυθμίσεις», όπως η επιβολή τοπικών φόρων, για μια σειρά τομείς «κοινωνικής πολιτικής» που θα περάσουν από την κεντρική εξουσία στους δήμους. Τα τρία τελευταία χρόνια οι άστεγοι στην Γαλλία αυξήθηκαν κατά 50% με αποτέλεσμα να φθάσουν τον αριθμό ρεκόρ των 3,6 εκατομμυρίων που είτε δεν έχουν καθόλου κατάλυμα, είτε περιφέρονται στον δρόμο αναζητώντας ευκαιριακά κάπου να κοιμηθούν

  • Στην Ιταλία έχουν παραγματοποιηθεί 300 χιλιάδες εξώσεις την τελευταία τριετία. 71.101 οικογένειες ζουν σε τροχόσπιτα, παράγκες, σκηνές και παρεμφερή, πρόχειρα καταλύματα.Η ανεργία των νέων μέχρι είκοσι πέντε ετών άγγιξε το ποσοστό του 43,1%. Στην Ιταλία επίσης γίνονται διευκολύνσεις στους επιχειρηματίες για απολύσεις, ώστε να ενισχυθεί και εκεί η ανταγωνιστικότητα ενώ αυξάνεται το εγκώμιο των «μίνι - τζομπς» της μισοδουλειάς των 400-500 ευρώ.Επίσης πρόσφατα κοινοποίησε την απόφαση για τη λήψη πρόσθετων «δημοσιονομικών μέτρων», ύψους 4,5 δισ. ευρώ τα οποία θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι πολίτες της Ιταλίας.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Istat, το Μάρτη 3.302.000 Ιταλοί βρίσκονταν σε αναζήτηση εργασίας.

  • Η Βρετανία, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς υλοποιείται η στρατηγική του κεφαλαίου χωρίς μνημόνιο και με εθνικό νόμισμα, αφού η χώρα είναι στην ΕΕ, αλλά όχι στην Ευρωζώνη. Περικοπές που πάρθηκαν πρόσφατα ύψους 30 δισ. ευρώ και αφορούν τα λαϊκά στρώματα, τις υποδομές. Την ίδια ώρα κάνει θραύση η ελαστική εργασία για πάνω από 8 εκατομμύρια ή το 27% των εργαζομένων, ενώ διευρύνονται τα ακόμα πιο ελαστικά «zero hours contracts» («συμβόλαια μηδενικών ωρών»), δηλαδή «δουλειά όσο, όταν κι όποτε θέλει ο εργοδότης».

  • Στην Ιρλανδία το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 13,6% και για τους νέους 26,3%.το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει προβλέπει μείωση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση των φόρων κατά 5 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα , η ιρλανδική κυβέρνηση εχει προβεί σε περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, σε μείωση του βασικού μισθού, σε αύξηση του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθώς και σε επιβολή νέου φόρου στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.Πιο συγκεκριμένα έχει προχωρήσει σε περικοπές μισθών 5-10% με πετσοκομμένες εργασιακές σχέσεις και αποδοχές.Επίσης έχει ψηφιστεί και εφαρμοστεί η δυνατότητα απολύσεων λόγω «μη ανταποδοτικότητας» ή «άρνησης μετάθεσης». Υπολογίζεται ότι 28.000 άνθρωποι «έφυγαν» από το δημόσιο από τον 6/2010 έως τον 9/2012.

  • Στην Πορτογαλία το ποσοστό ανεργίας είναι 17,6% και για τους νέους 42,1%.Το ποσοστό της φτώχειας στις ηλικίες κάτω των 18 ετών ανέρχεται στο 25,6% το 2014.Πρόσφατα η πορτογαλική κυβέρνηση προχώρησε σε «πάγωμα» των μισθών και μείωση αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, περιστολή επιδομάτων αλλά και έκτακτη εισφορά «κοινωνικής αλληλεγγύης» 

Σημείωση: θέλω να ξεκαθαρίσω πως η ανάπτυξη που έχει κάθε χώρα δεν σημαίνει πως την καρπώνεται ο λαός αλλα μια χούφτα εφοπλιστάδων όπως π.χ. στην Βραζιλία που έχει δείκτη ανάπτυξης 6% αλλα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα εργοστάσια παραγωγής καφέ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σακουλάκι απο αυτό το προιόν


Στην ΕΕ λοιπόν, την Ε.Ε των 26,2 εκατομμύριων άνεργων,των 4,1 εκατομμυρίων αστέγων,των 115 εκατομμυρίων πολιτών που ζούν κάτω απο το όριο της φτώχειας σε αυτήν την Ε.Ε. που στο κράτος μέλος της στην Λιθουνία όπου η χρήση του σφυροδρέπανου θεωρείται και διώκεται ως διαφήμιση «ολοκληρωτικού καθεστώτος», αντίθετα η σβάστικα, κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, έχει ανακηρυχτεί «πολύτιμο σύμβολο».Στην Ε.Ε. όπου υποστηρίζουν ανοιχτά την φασιστική κυβέρνηση του Κιέβου που σφάζει με βάναυσο τρόπο καθε αντιφρανούντα αντιφασίστα,στην Ε.Ε. όπου ονόμασε ''ημέρα της ευρώπης'' την ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών όπου συντριφτηκε o φασισμός σε αυτήν λοιπόν την Ε.Ε. η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση.

Η Ευρωζώνη δεν σχεδιάστηκε και δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ σαν το φανταστικό εκείνο «απάνεμο λιμάνι» που έταζαν οι αρχιτέκτοντές της στους λαούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωζώνη της και όλη η δομή του ευρω-ενωσιακού ιμπεριαλισμού, αποτελεί μία αρένα βαρβαρότητας. Είναι ένα Κολοσσαίο εκμετάλλευσης των ευρωπαίων εργαζομένων, κατάλυσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που στέκονται εμπόδιο στην κερδοσκοπία, στην κερδοφορία των μονοπωλίων.
Το ζητούμενο για τον λαό δεν είναι να βελτιώσει τη θέση του μέσα στον λάκκο, περιμένοντας ότι θα λιοντάρια θα δείξουμε επιείκεια ή ότι θα τον φάνε τελευταίο.Ομοίως, το ζητούμενο δεν είναι η έξοδος από αυτόν τον λάκκο να οδηγήσει σε έναν άλλον, σε έναν τάχα «καλύτερο» λάκκο,καθώς όπως αποδείχθηκε περίτρανα δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη διαπραγμάτευση όπως θέλαν να πιστεύουμε και όσοι ακόμα το πιστεύουν έχουν τεράστιες αυταπάτες.Η μόνη ρεαλιστική λύση στην Ελλάδα του 2015 είναι η έξοδος απο αυτήν την λυκοσυμαχία και η κοινωνοικοποίηση των μέσων παραγωγής με κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαικών αναγκών και σε αυτό δεν κα΄νουμε καμία εκπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου