Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.Βέβαια σκιαγραφεί τόσο δυσοίωνα την «ανώτερη τάξη» που τα αποτελέσματα σχεδόν προκαλούν αμηχανία
Τα αποτελέσματα έδειξαν σε συντριπτική πλειοψηφία ότι οι κοινωνικά υψηλότερες τάξεις έχουν την τάση να λειτουργούν εγωιστικά, να προσπερνούν τη δεοντολογία, να εγκρίνουν την ανήθικη συμπεριφορά, να ψεύδονται. Επίσης ότι δεν έχουν καλλιεργημένη την ικανότητα να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων κι ότι επιδεικνύουν λιγότερο αλτρουισμό από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.
Περιγράφοντας τη μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών, ο κοινωνικός ψυχολόγος Paul Piff και η ομάδα του, παρατηρούν πως η ιδιοτέλεια μπορεί να είναι «το πιο θεμελιώδες κίνητρο μεταξύ των ελίτ της κοινωνίας» πράγμα που οδηγεί φυσικά στις περισσότερες αδικίες. Με λίγα λόγια λένε πως ο εγωισμός μπορεί να είναι «μια κοινή πολιτιστική νόρμα». Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης πως «το κοινωνικό περιβάλλον είναι ο ρυθμιστής των συνεπειών από τις ενέργειες μας. Όσο ανεβαίνει ο άνθρωπος την κοινωνική κλίμακα δεν αντιλαμβάνεται το ρίσκο της συμπεριφοράς του γιατί ζει καλύτερα, έχει χρήματα για δικηγόρους και ούτω καθεξής» καταλήγοντας πως «οι ανώτερες και οι κατώτερες τάξεις δεν διαφέρουν αναγκαστικά από την τάση τους για ανήθικη συμπεριφορά αλλά μάλλον από την προεπιλογή τους προς αυτή». Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ισχυρή σχέση μεταξύ της κοινωνικής κατάστασης και της απληστίας, μια σύνδεση που υποψιάζονται ότι ίσως επιδεινώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου